
De gemoederen rond windmolens zijn inmiddels hoog opgelopen in Groningen. Tegenstanders van windparken laten zich steeds harder horen. Tot het plaatsen van ijzeren pinnen in het land van boeren die een windmolen op hun land krijgen en het dumpen van asbest aan toe.
Hoe kan het nou dat mensen zó ver kunnen gaan in het uiten van hun woede? Deze vraag triggerde Egbert Minnema. Voor RTV Noord maakte hij daarom de vijfdelige podcastserie Turbulente Tijden. In deze serie word je meegenomen in de wereld van de windmolens, en hoe de woede in Groningen en Drenthe zo hoog op kon lopen.
In de vorige vier afleveringen zocht Egbert Minnema in Turbulente Tijden uit naar het waarom van het windpark bij Meeden, de noodzaak van windenergie in de energietransitie en de boosheid die er is over de grote windparken. Ook reisde hij naar Limburg af om te horen hoe je zonder problemen wél mensen kunt meenemen in windenergie.
In deze vijfde aflevering doet Egbert samen met filosoof Ronald Hünneman een stap terug. Aan de hand van twee goed te begrijpen theorieën (‘de sluier van ontwetendheid’ en ‘het principe van welwillendheid’) zoomt Hünneman uit en gaat hij in op de vraag hoe je de discussies over windmolenparken kunt verkoelen.
Prikkelend doet hij een voorzet.
