
Mark Beekhuis en Ben van der Burg gaan wekelijks in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
Technologie is overal. In onze broekzak, om ons heen en soms zelfs op ons hoofd. De Technoloog duikt iedere week in een nieuw aspect van deze eeuwig fascinerende wereld. De Technoloog schuwt geen enkel onderwerp. Van AI naar ruimtevaart, van chips naar het metaverse en van mobiele telefonie naar ICT-recht. Hoe veranderen nieuwe regels de technologische wereld om ons heen? En zijn die regels wel effectief? Technologie is niet neutraal. Een groot deel van de gadgets, software en andere toepassingen die we in Europa gebruiken komt ofwel uit de Verenigde Staten ofwel uit China. En dat is een probleem, weet ook de Europese Unie. Lukt het ons continent om een voet tussen de deur te krijgen en bijvoorbeeld te werken aan eigen oplossingen voor de cloud, chips of andere technologie?
En wat gaat technologie doen met onze manier van werken? Bijvoorbeeld door digitale transformatie, waarbij we op veel meer professionele manieren gebruik kunnen maken van technologie. Of verplaatsen we ons steeds meer naar spatial computing, waar bedrijven als Apple (met de Vision Pro) en Meta (met hun Quest-lijn) van dromen?
De Technoloog schuwt geen enkel onderwerp. Van AI naar ruimtevaart, van chips naar het metaverse en van mobiele telefonie naar ICT-recht. Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een nieuwsgierig gesprek van een uur krijgt de luisteraar wekelijks een mini-college over het desbetreffende onderwerp. De presentatoren proberen, samen met de luisteraar, iedere week nieuwe dingen te leren over technologie en innovatie.
Over de podcast
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg bedachten De Technoloog na een uitzending van een ander programma: BNR Digitaal. Herbert wilde, samen met Ben, langer en uitgebreider doorpraten over technologie, zonder de restricties van een radioformat. De Technoloog werd geboren.
Aan het eind van ieder jaar interviewen Herbert en Ben traditiegetrouw elkaar. Over hun eerste techverhalen, hun belangrijkste momenten van het jaar of over de toekomst. In de zomer van 2023 vierde De Technoloog zijn 350ste aflevering.
Na een jarenlange samenwerking besloot Herbert het presentatiestokje door te geven aan Mark Beekhuis. Mark is per 1 september 2024 de nieuwe presentator.
Het team
Mark Beekhuis was de vervangend presentator voor De Technoloog. Hij presenteert ook regelmatig andere programma’s voor BNR Nieuwsradio en is tevens redacteur en podcastmaker voor die zender.
Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto’s, goede businessmodellen en de toekomst. Naast De Technoloog is hij wekelijks te horen als co-host in BNR Digitaal. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.
Daniël Mol is redacteur van De Technoloog. Hij voegde zich in 2021 bij het team en is ook redacteur van de Cryptocast en BNR Digitaal.
In deze technologie spreken we over de markt voor internet. Die kan namelijk wel wat meer concurrentie gebruiken, betoogt Randal Peelen, directeur van Freedom Internet. Deze rebelse ISP, met waarden als privacy én beter internet hoog in het vaandel, neemt het op tegen de grote partijen met veel marktmacht. Maak je als kleine onderneming kans op deze markt?
Er is ook veel discussie over de prijs van internetdiensten in Nederland. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat het Nederlandse internet relatief duur is. Hoe komt dit? Wat zijn de factoren die meespelen in de prijsstelling van internetabonnementen? De ACM onderzoekt momenteel de markt, en de vraag is of er binnenkort veranderingen komen die de prijzen beïnvloeden. Zou de conclusie van de ACM een schok kunnen veroorzaken, of is het slechts een stap in de richting van meer concurrentie? Heeft Nederland te maken met te grote spelers op de markt, en is er sprake van eerlijke concurrentie?
Daarnaast is er de kwestie van de blokkade van RT en Sputnik door de Europese Commissie drie jaar geleden. De beslissing om deze Russische staatsmedia te blokkeren stuitte op verzet van Freedom Internet. De vraag blijft of dergelijke blokkades in de toekomst vaker kunnen optreden en of dit een bredere impact kan hebben op de vrijheid van informatie.
De glasvezelmarkt is ook een belangrijk thema. Hoe ver is Nederland met de aanleg van glasvezel, en welke partijen domineren deze markt? Wat is de rol van Freedom Internet in deze context, en hoe voelt het om afhankelijk te zijn van andere partijen voor de infrastructuur? Een belangrijke ontwikkeling is de overname van 200.000 aansluitingen van Deltafiber door Glaspoort, een onderdeel van KPN. Hoe gaat de ACM hiermee om? Wat betekent deze overname voor de concurrentie op de glasvezelmarkt? Na de voltooiing van de aanleg van glasvezel zullen ISP’s elkaar waarschijnlijk beconcurreren op klantaansluitingen, maar wat is de volgende stap voor internetinfrastructuur?
Gast
Video
Hosts
Ben van der Burg & Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
